Categorieën
Medewerkers

Wie komt mijn show opbouwen?

Sinds in 2019 corona uitbrak, heeft de cultuursector stilgelegen. Plotseling ging de wereld op slot, winkels dicht, iedereen thuis en voor even vonden we het nog wel fijn. Even verplicht thuisblijven. Niet gehaast de kinderen naar school brengen en daarna, oeps, ongeschoren op kantoor aankomen. Niet het hele weekend volgepland en ook geen feestjes meer. Totale rust. Maar die rust werd saai en ging vervelen. Na het zoveelste ommetje in de buurt wist je alle ins en outs van het leven van de buren en het ging je keel uithangen. Je wilde weer leven. Na twee jaar thuiszitten kwam er eindelijk een einde aan periodes met lange lockdowns en kon het echte leven weer beginnen. Maar voor de cultuursector was het nog iets langer wachten. Na een mooi protest (Unmute Us) en veel gehannes, komt de cultuursector ook weer tot leven, en we kunnen niet blijer zijn! Maar we zijn nog maar net begonnen of het volgende probleem komt al de kop opsteken: wie komt ons feestje opbouwen? 

ZZP’ers

In de cultuursector zijn veel ZZP’ers aan de slag. Door de coronacrisis hebben zij noodgedwongen een ander beroep uitgeoefend. Stil thuiszitten zat er namelijk niet in: er moest geld verdiend worden en brood op de plank komen. Geen evenementen = geen inkomsten. Daarom hebben veel ZZP’ers zich omgeschoold en zijn ze ergens anders aan de slag gegaan. Dit werk en meer ‘vaste’ inkomen bevalt hen wel. Logisch natuurlijk. Nu de cultuursector weer open gaat staan zij niet te springen om weer onregelmatige uren te komen werken, en blijven ze liever bij hun nieuwe baan. Hierdoor is een tekort ontstaan aan vakmensen in de cultuurbranche. Voornamelijk functies zoals beveiliging of opbouw zijn lastig te vullen, maar zijn wel essentieel voor het evenement. 

Wat nu? 

Dus wat nu? Hoe gaan we dit gat dichten, zodat ieder feestje een veilig succes kan worden? Eén van de oplossingen is natuurlijk het aanbieden van een contract. Op ZZP basis werken heeft grote voordelen, maar een contract biedt meer zekerheid. Daarnaast heeft het aantrekken en opleiden van nieuwe krachten tijd nodig. Een beveiliger word je namelijk niet in een weekje. De mensen die nu starten met de opleiding zijn pas binnen enkele jaren afgestudeerd en klaar om het werkveld in te gaan. Het tekort zal dus deze zomer niet zomaar opgelost zijn, maar we kunnen wel alvast investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *